Jeg var en filmrulljomfru. Ikke tilsiktet, jeg har aldri hatt noe imot filmruller. Tvert imot, jeg har alltid foretrukket den gamle sjarmen fremfor det nye og perfekte. Likevel skulle jeg nå se min første film på rull. Hvilken klassiker skulle bli min debut? Overraskende nok viste det seg at  norske skrekkfilmer fra 2008 også kommer i filmrullformat. Jeg grugledet meg til å se Rovdyr på et stort lerret. Men denne kvelden handlet ikke om meg. Denne kvelden handlet om å bli kjent med Cinema Neuf.

Vi er faktisk et av de eneste stedene i Oslo hvor man kan se film på filmrull.

– Kan du gjøre meg en tjeneste? Vi trenger popkorn til filmen, du kan låne microen i Glassbaren. Helene Aalborg ser på meg med et unnskyldende smil, mens hun holder frem seks pakker popkorn. Det viser seg at den popkornansvarlige har forsovet seg. Helene er leder for Cinema Neuf, en forening hun ble med i for to år siden. Hun var da på sin første filmvisning – som eneste publikum – og hun likte seg. Helene er ikke lenger student, men holder seg trofast og lykkelig til DNS.

Døren til maskinrommet. Foto: Linn Seime Pettersen

Døren til maskinrommet. Foto: Linn Seime Pettersen

Jeg kommer tilbake med hendene fulle av popkornposer. Dette blir fordelt i kopper, slik at alle kan få. Det har begynt å komme publikum, og jeg hører lyder fra maskinistrommet. For skal man se film på filmruller trengs det en egen maskinist. Jeg får lov til å bli med opp, inn i det mystiske rommet bak vinduet. Der sitter Edvard Bjørnson, som i løpet av filmen skal gjøre fire skift av filmruller. Han har vært gjennom det obligatoriske halve året som maskinistlærling, og har derfor lov til å alene lose oss gjennom kveldens film. Jeg kommer på at skrekkfilm ikke er min favorittsjanger. Takk og lov for koppen med popkorn som jeg kan stirre ned i.

Filmnerder er jo de beste menneskene!

Filmen er over, og alle er døde. Da er det tid for å slappe av i BokCaféen.
– Hvem er dere? lurer jeg på, og lar Helene fortelle.
– Vi er rundt 40 aktive, fordelt på ti redaksjoner. Redaksjonene viser filmer som følger et tema, som kan være en regissør, film noir, eller som i dag, norske grøssere. Filmene som vises er åpne for alle som vil se. Filmene blir vist på filmrull eller blueray, drømmen er å vise filmene digitalt som på kino. Men filmrullene skal vi ha uansett, vi er faktisk et av de eneste stedene i Oslo hvor man kan se film på filmrull. Og etter filmene har vi sosial hygge.

Helene Aalborg og Line Schiøtz. Foto: Linn Seime Pettersen

Helene Aalborg og Line Schiøtz. Foto: Linn Seime Pettersen

Ved siden av meg sitter Line Schiøtz. Hun startet med å komme på visningene, og ble aktiv i foreningen i høst. – Jeg forsov meg i dag, men jeg er egentlig popkornansvarlig, presenterer hun seg med. Jeg må smile for meg selv. Line er filminteressert, men ikke en like stor filmnerd som styremedlemmene i foreningen.
– Alle er filminteresserte på et eller annet nivå. Filmnerder er jo de beste menneskene! Som Helene er Line ikke lenger student. Hun føler seg likevel velkommen, og mener foreningen har lav terskel for deltakelse. Alle kan påvirke hva som blir vist – også ikke-medlemmer av filmklubben.
– Og som alle foreningene på DNS er vi sosiale, skyter Helene inn. – Vi har klubbmøter og filmpils, og vi prøver å få til en hyttetur snart. Og så arrangerer vi Star Wars-maraton i mai!

Maratonet avholdes 23.-24. mai, og avsluttes med en stor Star Wars-fest. Diskusjoner om gjennomførelse har allerede gått høyt og lavt, men uansett hvilken rekkefølge filmene blir vist i, er det bare å stille seg i kø for å få popkorn på kopp.

Cinema Neuf viser film i Lillesalen hver mandag, tirsdag og torsdag. Pris er 60,-/40,- avhengig av om man er medlem i DNS.  Neste filmvisning er førstkommende mandag, hvor Dunderland (2012) vises. Cinema Neuf er den eneste kinoen i Oslo som viser denne filmen.

_____________________________________________________________________________________

Se også andre artikler fra tidligere foreningsbesøk:
Regimet – «Regimet»
BokCaféen – «Lavkultur i BokCaféen»
Tappetårnet – «Raising the bar»
Introduksjon – «En aktivs bekjennelser»