Toast. Av en eller annen grunn er det et sterkt bånd mellom BokCaféen og toast. Alltid toast. BokCaféen har laget en egen kalender der bildene viser glade aktive, omkranset av toast. Hva er det med toast? Og viktigere: Hva er det med Bokcafeen? Mitt oppdrag er å bli kjent med BokCaféen. Inhabil som fy, men i kveld later jeg som at jeg aldri har møtt disse menneskene før. For ordens skyld: Jeg er selv med i BokCaféen. Once you burn your toast black, you never go back.

Vafler, vin & vinyl
I kveld er det Vin&vinyl. Vafler, vin & vinyl for å være korrekt, og det må man så klart være når vafler er involvert. Og helt riktig, der sitter en gjeng BokCaféere rundt et rykende vaffeljern.
– Vil du ha en vaffel? Det er helt gratis, byr en av dem med et stort smil. Én vaffel må man alltid unne seg. Fem vafler senere sitter latteren løst mens jeg tyner dem for informasjon om hva som gjør BokCaféen så spesiell. BokCaféen er altså foreningen hvor man arrangerer alt som kan gjøres mens man drikker vin. Eller kaffe. Bardriften tar Tappetårnet seg av. Stikkordene er kultur og god stemning, men som Malene Bøyum, lederen for Bokcafeen, presiserer, er det snakk om både høykultur og lavkultur. -Vi blir alltid kalt Studentersamfundets kulturelle utested, men vi strekker begrepet kultur ganske langt.

Foto: Studentenes fotoklubb

Intern humor
– Vi arrangerer ting som forfatteraften, jazzjam, bokbyttemarked, quiz og konserter. Det handler om å få gjøre det du selv vil. Mange blir aktiv hos oss for å invitere favorittforfatteren deres til forfatteraften, eller arrangere temakvelder de alltid har savnet. Å bli en del av det herlig sære og svært inkluderende miljøet, er noe man får på kjøpet.
– Alle her er forskjellige, og det er kanskje derfor vi kommer så godt overens. Det er mye intern humor, spesielt på kontoret vårt. Lamper, palmer og den knallgule stolen – alt har en historie. Men vi er flinke til å inkludere, og vi vil at alle nye raskt skal føle seg som en av oss.

Foto: Studentenes fotoklubb

Tradisjon
Så var det var den toasten da. Er det en spennende historie der? Det blir stille rundt bordet.
– Da jeg ble med i BokCaféen, fikk jeg beskjed om at toast var bra og viktig, kommenterer en av BokCaféens ferskeste.
– Njaaa. Det var vel det jeg også fikk beskjed om da jeg begynte, supplerer et av styremedlemmene. Ingen vet hvorfor toast er bra og viktig, men det gjør ingenting – en tradisjon er en tradisjon. Med Erlend Loe som BokCaféens gode venn, og andre store navn på plakaten – Hvordan trekker en studentcafé etterspurte og kjente mennesker?
– For et par uker siden hadde vi Are Kalvø på besøk, og han huket vi tak i på et narchspiel ved Karl Johan. Vi sang Are Kalvøs skål så høyt at han ble sjarmert, ler styremedlem Tina høyt. – Mange kjendiser liker å komme til oss rett og slett fordi vi er studenter som jobber frivillig. Engasjement skaper engasjement. Vi har virkelig store planer for neste år, da er det jo jubileum, og alt er mulig.
Det er slutt på vaffelrøren for denne gang, så vaffeljern og platespiller pakkes ned. Men stemningen er fortsatt god i BokCaféen, Det Norske Studentersamfunds høy- og lavkulturelle utested.
_____________________________________________________________________________________

Se også andre artikler fra tidligere foreningsbesøk:
Tappetårnet – «Raising the bar»
Introduksjon – «En aktivs bekjennelser»