Teater Neufs skuespillere leverer kraftige scener til storartet musikk når Shakespeares “Macbeth” blir brakt til virkelighet i Storsalen.

Fredag 25. september er det premiere på det klassiske teaterstykket “The Tragedy of Macbeth”. De engasjerte og hardtarbeidende medlemmene i Teater Neuf skal ha hele fem forestillinger i Storsalen på Chateau Neuf. Det er Teater Neuf-veteran Andrea Agathe Grøneng som skal lede regien.

– Det er et lidenskapsprosjekt. Gruppens gode humør og pågangsmot har vært veldig viktig for forestillingen, sier Grøneng og påpeker at det er et av hennes favorittstykker.


Et tett samarbeid

Som regissør står Grøneng i spissen for å veilede 22 skuespillere, og attpåtil flere frivillige bak kulissene, i semesterets første forestilling. Prosjektet er et samarbeid mellom Teater Neuf og søstergruppen Teater Neuf International, og stykket blir dermed engelskspråklig. I tillegg kjører teatergruppa på med egenkomponert musikk for å gi forestillingen et personlig preg. Både kostymer og scenografi blir holdt relativt simpelt og tidløst, men det betyr ikke at det blir mindre følelser og dramatikk.

– Vi har samarbeidet tett med å tolke karakterer og relasjoner, og hver skuespiller har gitt sin karakter en unik vri, forteller Grøneng.

Forestillingen har blitt flyttet opp til Storsalen. Foto: Sindre Ihle Clasen

Maktens konsekvenser

“The Tragedy of Macbeth” er et av William Shakespeares mest kjente dramaer. Stykket handler om den skotske generalen Macbeth som får fremtiden sin spådd av tre hekser. Når to av tre spådommer går i oppfyllelse, bestemmer han seg for å oppfylle den siste spådommen sammen med sin kone – å sikre seg kongetronen. De finner fort ut at makt har sin pris. Stykket er en dramatisk skildring av effektene og konsekvensene som følger av Macbeths politiske ambisjoner.

Aslak Hauglid, som har vært med i teatergruppen siden 2015, skal spille hovedrollen som Macbeth. Han er spent på å bringe karakteren til livs.

– Det er utrolig imponerende med den tiden og energien som gruppa har lagt inn i dette stykket, sier Hauglid.

Både Hauglid og Grøneng gleder seg til å vise frem hva de har jobbet med det siste året.


Fra teatersalen til storsalen 

Forestillingen skulle i utgangspunktet ta plass i mars, men på grunn av pandemien måtte studenthuset stenge dørene. Prosjektet ble dermed utsatt til september. For å kunne gjennomføre showet, og samtidig vise hensyn til restriksjonene og smittevern, måtte teatergruppa derfor flytte seg fra Teatersalen til Storsalen.

– Det har vært en utfordring å flytte forestillingen, men det har også gitt nye muligheter, sier Grøneg. 

Selv om et mindretall av setene i storsalen skal brukes, er det en merkbar forskjell fra de 50 tilskuerne som får plass på Teaterscenen. Teatergruppen har måtte tenke ut mye nytt, men har jobbet knallhardt for å få stykket opp på scenen foran et publikum. 

Tekst og foto: Sindre Ihle Clasen