Vesaas 120 år | Kimen (1974) – 35mm

Edvard Wølner Bjørnson Film Filmrulltorsdag
torsdag
30.
november
2017
klokken
19.00
Lillesalen 60 / 40

Gripende filmatisering av Tarjei Vesaas’ verdenskrig.

Kimen er spillefilmdebuten til to tungvektere innenfor norsk film, nærmere bestemt regissør Erik Solbakken (kanskje best kjent for Rallarblod) og skuespiller Helge Jordal (kanskje best kjent for Orions belte og Nattseilere). Filmen er den første av i alt to Tarjei Vesaas-filmatiseringer Solbakken lagde, og ble hyllet i sin samtid. Aftenpostens Gunvor Gjessing sa blant annet om den at: «Filmens mest iøynefallende trekk er at den er klar, med en handling som er lett å få tak i». Det litterære forelegget for filmen har (om mulig) fått enda mer skryt. Romanen fra 1940 regnes for å være det litterære gjennombruddet til Tarjei Vesaas, og et sentralt verk innenfor den
norske modernismen. Samtidens kaotiske krigsatmosfære blir i boken speilet i en allegorisk form, og gir oss et åndelig innblikk i opplevelsen av det skjebnesvangre okkupasjonsåret.

Handlingen utspiller seg i et lite øysamfunn ytterst i havgapet, hvor de innfødte lever i harmoni med hverandre i et tilsynelatende balansert og jordnært samfunn. Konflikter oppstår derimot når en psykisk ustabil fremmed ankommer øya, og brått ødelegger likevekten. Særlig problematisk blir det når han viser seg å være innblandet i dødsfallet til en ung jente på øya.

Erik Solbakken
1974
Norge
Ingen undertekster
35 mm
93 min

Pris: 40,- / 60,- + kontingent 25,- (kontingent betales ved førstegangsbesøk og er semesterbasert)
Billetter kan kjøpes i døra.