Ekte kjærlighet til ekte øl
Det er rosenes, konfekteskenes og hjertenes dag, og i fjerde etasje i Oslo-studentenes slott bobler og syder det i kjærlighetsbrygg. Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug elsker det de holder på med.

– Hva er egentlig et romantisk øl? Kanskje en barley wine; søt, tykk og tung? Eller en wit? Lys og optimistisk, og full av krydder … undrer sjefsbrygger Henrik Langlie Sandsmark.
– For meg er det en IPA som er kjærlighet. Fruktig, litt bitter og svimlende, sier Kjell Håkon Norås med et smil.
Begge to ble tidlig truffet av Amors pilsner, og har mange års lidenskap til øl bak seg. Brygging var et naturlig valg av hobby for å dyrke kjærligheten.
– Brygging er ikke for alle. Det er en tidkrevende hobby, men jeg tror alle som er glad i øl vil ha glede av det. Du kan bruke livet på å lete etter drømmeølen, eller så kan du lage den selv, sier Norås.

Foto: Sindre Sverdrup Strand

Foto: Sindre Sverdrup Strand

Stoute karer
Denne lørdagen er det et spesielt eksperiment som foregår på Kristianiabryggernes kontor på Chateau Neuf.
– Vi brygger en stout av brent rug. Vi drodlet litt på ideer, og vi kom frem til at dette var noe som folk ville være interessert i. Rug er ikke så vanlig å bruke i øl, og det gir en krydret smak. Vi tenkte også at vi skulle gjøre den sterk, så vi kommer nok til å lande på rundt ni prosent, forteller Sandsmark.
Valentinsbrygget vil ha en smak av kaffe, sjokolade og krydder, med litt sødme.
– Det er en tørr og krydret øl, litt som en kjærlighetsreise til Marrakesh. Kanskje ikke særlig romantisk. Skulle vi laget et ordentlig valentinsbrygg, hadde vi kanskje gått for en bringebær-wit, sier Sandsmark.

Søt musikk
En symfoni av seks forskjellige typer malt, hvorav 17 prosent er av rug, er det som virkelig vil sette preg på den ferdige ølen. Etter en møysommelig prosess med maling, mesking og koking skal brygget gjære i to til tre uker, hvor den engelske ølgjæren skaper den ferdige ølen. Da samles håndbryggerne for å tappe 100 liter mørk og krydret kjærlighet på flaske. I tillegg til å lage noe av Norges beste øl (Haandbryggerlauget har så langt tre NM-gull i brygging.), er det sosiale aspektet et helt sentralt element i gruppen. Med en gjennomsnittlig aktivitet på ett brygg i uken, utflukter til norske bryggerier og en årlig helg i en eplelund for å plukke og presse frukt til ciderproduksjon, har bryggerne mye de gjør sammen.

Åpent for ale
Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug har valgt som hovedoppgave å spre god ølkultur og god øl blant studentene. Denne kulturen er bygget og brygget på genuin kjærlighet til øl, og denne står like sterkt hele året. Alle kan bli med, og med et av de absolutt beste fagmiljøene for hjemmebrygg i hele Norge, er det et fantastisk tilbud Oslo-studentene har hos bryggelauget. Spre kjærligheten. It’s the saison of love.