Sånn Klatrer Altså Mennesket. I det originale studentstykket S.K.A.M. utforskes menneskers forhold til sin egen skam på en morsom og kreativ måte.

– Det er ikke skyldfølelse du sitter med. Du skammer deg! anklager en av rollefigurene i Teater Neufs tragikomiske nye stykke. I skammens bibliotek forholder alle seg forskjellig til sin hverdagslige og lett gjenkjennelige skamfølelse.

Med skammen konkretisert som bøker, velger noen å holde mengden lett håndterlig, mens andre murer seg inne med langt mer enn de kan håpe å bære med seg. Mens noen prøver å bli kvitt sin skam, vil andre nære og nyte sin.
Dynamikken mellom menneskene som enten prøver å klatre ut av eller grave seg dypere ned i sin egen skyldfølelse og skam, fungerer veldig godt, og selv om lite er åpenbart i det stykket starter, faller bitene etter hvert på plass, og det blir opp til publikum selv å samle trådene til én historie.

Det tilsynelatende tilfeldige, både i form og innhold, blir mulig å kjenne igjen for hva det egentlig er, og den største skammen avsløres.
Teater Neufs Lise-Andrea Grimelund-Kjelsen er både manusforfatter og produsent av stykket, og har brakt mange personlige følelser og refleksjoner inn i teksten, som regissøren, Eva Burgerhoudt, har brakt til live på scenen.
På scenen møter vi skuesillerne Karl Gran Grodås, Trine Ruud Grønningen, Irene Nessa Bjørnevik, Ida Sofie Straume, Marianne Pia Bjørgan og Idun Daae Alstad.

S.K.A.M. er en imponerende debut av en ung manusforfatter, morsom og tankefull, men alltid jordnær nok til at de fleste vil kjenne seg godt igjen. Regissør Burgerhoudt har heller ikke vært redd for å til ta steget ut i det mildt absurde, og dette gjør den svært ordinære skamen til noe ekstaordinært og underholdende.
Det er fortsatt mulig å få med seg stykket fra en av de 35 stolene og sofaene stilt opp rundt halve sceneområdet.

Førstkommende torsdag (20.), lørdag (22.), søndag (23.) og mandag (24.) går stykket på Teaterscenen hos Det Norske Studentersamfund. Alle forestillingene starter klokken 19:00, bortsett fra søndagsforestillingen som starter klokken 18:00.