De har bare hatt fem konserter siden oppstarten i februar, men Soirée er allerede en klassiker på Det Norske Studentersamfund. – På en måte, i alle fall.

Seks klassiske musikere fra Musikkhøgskolen står bak en av de ferskeste foreningene ved Det Norske Studentersamfund. Konsertserien Soirée har hatt fem konserter siden foreningen kom i gang i begynnelsen av året. Programmet er klassisk, formatet er avslappet, og gjengen som dirigerer det hele, håper på enda mer kalas i klaveret ettersom konsertserien utvikler seg.
– Vi ønsker alle sjuke, sprelske ideer velkomne. Det er et viktig poeng at konsertene skal holde høy kvalitet, men vi vil gjøre klassisk musikk mindre skummelt og mer tilgjengelig for alle, sier Soirée-sjef Miriam Rintelen.
Konsertene holdes én onsdag i måneden i Biblioteket i BokCaféen, og første sjanse er 24. september, klokken 19:00.

Moro på kammerset

Så langt har konsertserien bydd på et bredt utvalg av instrumenter og stilarter innenfor klassisk musikk. På hver av de månedlige gratiskonsertene kan publikum vente seg tre til fire forskjellige band, og konseptet åpner for både det trygge og mer typiske, men også for kammermusikkens villere sjeler.
– Vi hadde for eksempel en konsert hvor det ble spilt Mozart og Grieg på trekkspill, i balkan-stil, forteller Soirée-sjefen.
Den 23-årige saksofonisten forteller at de fleste innslagene i Soirée vil være med studenter fra Musikkhøgskolen og relativt nyutdannede og uetablerte musikere, men at Soirée-gjengen også har også høyere ambisjoner for fremtidige forestillinger.
– Når vi har etablert oss litt mer, og samlet opp nok penger, kan vi også begynne å få inn noen mer etablerte musikere. Det hadde også vært veldig morsomt å få noen urfremføringer i Biblioteket, sier hun entusiastisk.

Tar det piano

Rintelen håper å kunne se Soirée-studentene bli enda flere, og etterlyser noen medlemmer med en annen bakgrunn enn de foreløpig seks klassisk utdanede musikkstudentene i gruppa.
– Klassisk musikk blir så morsomt som man ønsker å gjøre det, og kanskje kan det være en god ting med noen som kan tenke litt utenfor boksen også, sier hun.
Cellist Marit Johansen er en av musikkstudentene som allerede har latt seg lure med inn i Studentersamdundet og Soirée. Hun tror mange vil kunne ha glede av både å høre på og kanskje bidra til konsertserien.
– Jeg tror det er mange som ville likt klassiske konserter, men som ikke har orket tidligere. Det frister kanskje ikke så mye å betale for å sitte i flere timer på Filharmonien sammen med en gjeng 80-åringer…
Med mindre pomp, prakt og pensjonister, tilbyr Soirée en mer tilbakelent konsertopplevelse enn man kan vente seg i Oslo-filharmonien eller Operaen.
At konsertene ikke koster noe som helst, og at døren til BokCaféens drikke- og snacksutvalg står åpen, gir høykulturen en uklassisk lav terskel, og konsertene blir like tilgjengelige som alt annet på Det Norske Studentersamfund, enten det er biljard, bingo eller bratsj man spiller.