Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug tok gull for beste bar og sølv for publikums favorittøl i NM i hjemmebrygging lørdag 1. februar.

Det flommer over av både gyldne dråper og sort gull hos Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug i Det Norske Studentersamfund. Som en av Samfundets absolutt yngste foreninger, har de hatt stor suksess, og er av åpenbare årsaker umåtelig populære blant både medlemmer og tilfeldige og heldige gjester.
Haandbryggerlauget, som formelt ble stiftet som studentforening under Det Norske Studentersamfund i august 2010, har tidligere år rukket å stikke av med førsteplass for både publikums favoritt og for beste IPA, andreplass for både porter og stout, og kunne i år bli hjemmebrygg-NMs første vinner av den nye kategorien «Beste bar», samtidig som kullsorte og intense «Deepwater Horizon» ble premiert med andreplass blant publikums favoritter.

Foto: Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug

Foto: Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug

Staute karer
Ølentusiast og leder for haandbryggerne, Lasse Lundin, forteller at årets medaljeøl er en ekstrem imperial stout, altså en ekstra kraftig versjon av det mørke ølet.
– Det er egentlig en homage til bryggeriet Nøgne Ø, som også har en ekstremt smaksrik stout. Første gangen vi brygget den, var rett etter Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogulfen (2010), så det passet at den ble hetende akkurat det, forteller Lundin.
Siden første utblåsning i 2010, har bryggerne fått mye øvelse med malt, humle, vann og gjær, og Deepwater Horizon anno 2014 er langt mer raffinert enn ved første boreprøve.
NM-baren som gav Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug årets førsteplass, tok også tema fra det oljeinspirerte sorte ølet, og ble bemannet av rundt åtte plattformklare medlemmer i lauget.
I tillegg til Deepwater Horizon hadde studentbryggerne med seg et belgisk hveteøl til mesterskapet, slik at også mørkredde NM-gjester kunne få noe å glede seg over.

Foto: Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug

Foto: Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug

Kurs i krus
Utenom konkurransen møtes haandbryggerne jevnlig i bryggeriet på Chateau Neuf, hvor de har som mål å brygge 200 liter øl i uken. Dette brukes til interne arrangementer, ølsmaking og til å nytes i godt selskap.
– Alt blir drukket opp. Det utrolig hvor fort det forsvinner, sier Lundin.
Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug har, ifølge lederen, en hard kjerne på mellom 15 og 20 studentbryggere, men holder nybegynnerkurs i brygging annenhver uke, samt et kurs for viderekommende hvert semester, som varer hele semesteret. I tillegg arrangerer de ølsmakekurs og foredrag om sitt favorittemne i Studentersamfundets lokaler.
– Man trenger ikke være medlem for å bli med. Formålet vårt er å spre interessen for bryggekultur blant studenter, samt å få folk til å tenke litt mer over hva det er de drikker, sier Lasse Lundin.
Skål!

 

Hvis du vil vite mer om Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug, se her.