I dagene mellom 6. og 15. juni stod medlemmer fra Det Norske Studentersamfund side om side med Statens vegvesen, Bymiljøetaten i Oslo og Akershus fylkeskommune i samarbeidsprosjektet ”Urban Lifeguards”, som hadde som mål å få fotgjengere til å se seg bedre for i trafikken.

1 av 10 fotgjengere i Oslo og Akershus har blitt påkjørt av bil, og med dette som bakteppe, lanserte Statens vegvesen, Bymiljøetaten i Oslo og Akershus fylkeskommune kampanjen «Urban Lifeguards». Oslo er den første byen i verden som innfører livreddere på gaten, etter modell fra strendene.

– Det at så mange av våre aktive medlemmer tok seg fri fra eksamenshverdag og jobb for å stille opp som Urban Lifeguards er imponerende. At fotgjengere må bli flinkere til å se seg for er noe som har blitt kommunisert gjennom tradisjonelle flater gjennom mange år. Initiativtakerne til prosjektet ønsket å prøve noe nytt for å få økt oppmerksomhet rundt et viktig budskap, og responsen har vært utrolig bra, sier markedsansvarlig ved Det Norske Studentersamfund, Amir Reza.

«Bywatch»
Gjennom to uker ble et titalls livreddertårn plassert rundt på trafikkerte områder i Oslo og Akershus, hvor livreddere, såkalte Urban Lifeguards, informerte fotgjengere om at man alltid må se til venstre-høyre-venstre før man går over gaten.

Kampanjen er utviklet av Trigger, som har jobbet med Statens Vegvesen siden september 2012. Livredderne har vekket stor oppmerksomhet, og responsen fra publikum har vært veldig positiv, ifølge byrådet. I løpet av den første uken var kampanjen omtalt i over 80 saker, blant annet i noen av landets største medier.

– For å lykkes i arbeidet vårt, må vi endre handlingsmønstre. Da nytter det ikke å komme med den samme, gamle pekefingeren vi kjenner fra før. Trafikksikkerhet må bli et tema som opptar folk, som vekker følelser og skaper diskusjoner, gjerne også smil, så lenge det fører til at man tar sin egen sikkerhet på alvor, sier konsulent i Trigger, Markus Eckbo Endresen.

Alltid fotgjengeren som taper
De Urbane Livredderne har gode råd til alle gående:

– Stans helt, se godt til alle kanter, lytt etter biler og vurder om det er klart lenge nok til at veien kan krysses. Husk at ved en påkjørsel er det alltid fotgjengeren som taper.

Du kan se en video fra prosjektet her, eller lese mer om Urban Lifeguard på nettsiden www.urbanlifeguard.no.