Det Norske Studentersamfund feirer den «ekte» grunnlovsdagen, én dag før resten av landet.

16. mai er de så gla’ i …
Studentene har moro fra kveld til morgen 16. til 17. mai. Når studenter i alle aldre møtes for å feire grunnloven, gjør de det dagen før kongefamilien går ut på balkongen for å vinke.
Studentene har lange tradisjoner med å feire Norges grunnlov, som jo er nesten like gammel som Studentersamfundet selv. Fra Torgslaget i 1829 og den første offisielle 17. mai-talen av Henrik Wergeland har livstidsstudenter i hovedstaden vært aktive i grunnlovsfeiringen. Også i årets markering vil studentene feire landet som har hjulpet dem gjennom studiene.
– Dette er vårens høydepunkt! Vi stiller, tradisjonen tro, opp i barnetoget, etter frokost og formandens tale ved Wergeland-statuen, forteller foreningsansvarlig Tobias Vidarssønn Langhoff.
Men feiringen starter på ingen måte der.

Dagen før dagen
16. mai, klokken 18:13, møtes studentene til storslått feiring av grunnloven, for å minnes Studentersamfundets etableringsår.
Langhoff, som sitter med hovedansvaret for studentenes markering, gleder seg til å få på seg finstasen.
– Det er selvfølgelig kjole og hvitt, forteller han.
– Men siden dette dreier seg om studenter, er det det fineste man har i skapet som gjelder. Livkjole eller bunad, eller fotsid kjole for jentene, er selvølgelig best, men det er lov til å komme i dress også, så lenge man husker på alle studentordener.

Jubeldag
Nytt av året er Studentersamfundets jubileumsfane, som studentene vil gå bak når de en gang kommer seg til barnetoget i Sentrum. Fram til da, opplyser Langhoff, er det samme suksessoppskrift som tidligere år som gjelder.
– Det blir vårens høydepunkt på den gode, gamle måten. Det blir en storslagen middag, korsang, mange gjester fra inn- og utland, taler og full fest. Vi er glade i å feste, og dette kan vi, forteller han.
Representanter fra nordiske studentsamfunn, fornemme medlemmer av Det Norske Studentersamfund og øvrige kommer (kongehuset har dessverre takket nei, da de har en travel dag 17. mai).
Selv om festdagen nærmer seg med stormskritt, forteller Langhoff at han fortsatt har noen åpninger for etterslengere.
Hvis du tar kontakt med galla@studentersamfundet.no, er det førstemann til mølla.