Vesaas 120 år | Vårnatt – 35mm

Edvard Wølner Bjørnson Film Filmrulltorsdag
torsdag
7.
desember
2017
klokken
19.00
Lillesalen 60 / 40

Et ungt søskenpar får et skjellsettende møte med en gravid kvinne, en olding, hans tvangssyke og tause kone samt deres familie.

To år etter filmatiseringen av Kimen serverte regissør Erik Solbakken det norske kinopublikumet sin andre Vesaas-filmatisering, og denne gangen hoppet han 14 år frem i forfatterskapet til det lille kammerdramaet Vårnatt. Romanen fra 1954 kan sies å være typisk for forfatteren, og inneholder flere kjente og kjære elementer ved diktningen hans, som nærheten til naturen og gripende skildringer av det skjøre ungdomssinnet. I 1992 ble boka satt opp på Det norske teatret, og i 2006 knivet to amerikanske regissører om rettigheten til å lage en ny film av romanen. Dessverre har ingen av filmprosjektene ennå sett dagens lys.

I romanen møter vi søskenparet Hallstein og Sissel som bor i et gult hus på et lite småbruk, ikke ulikt Vesaas’ eget småbruk Midtbø. De skal for første gang overnatte alene hjemme, og har gledet seg lenge til denne begivenheten, men når de to sitter og spiser kveldsmat skjer det plutselig noe som bryter idyllen. Det banker på døren, og når de åpner møter de en fremmed familie i nød. Bilen deres har brutt ned, og den gravide Grete er i ferd med å føde. Gjennom denne underlige natten kommer uløste konflikter i familien til overflaten, og spenningsnivået i det lille huset når nye eksplosive høyder. Sentralt i historien står det fortrolige båndet i bror- og søsterforholdet, noe Vesaas var særlig opptatt av i sitt forfatterskap, og som vi kan kjenne igjen fra blant annet Fuglane (1957). Vårnatt er også en fortelling om å bli voksen. I fortellingens begynnelse befinner Hallstein seg fortsatt i barndommens rike, men når den lange natten er omme våkner han opp som et annet menneske enn han la seg som.

Erik Solbakken
Norge
Ingen undertekster
1976
35mm
99 min

Pris: 40,- / 60,- + kontingent 25,- (kontingent betales ved førstegangsbesøk og er semesterbasert)
Billetter kan kjøpes i døra.