Persona (1966)

mandag 23. mars 2015
kl. 18:0021:00
Pris: 60 / 40

I Bergmans modernistiske og visuelt vakre klassiker blir skillet mellom drøm, tanke og virkelighet utvisket.

Persona omhandler den unge sykepleieren Alma (Bibi Andersson) og hennes pasient, skuespilleren Elisabet Vogler (Liv Ullmann). Vogler er tilsynelatende frisk med unntak av at hun ikke lenger snakker. Dermed er det Almas monolog som preger kommunikasjonen. Etter som det Alma deler med den lyttende skuespilleren, blir mer intimt, blir forholdet mellom de to mer anstrengt. Samtidig som grensen mellom de to identitetene, og mellom drøm og virkelighet, blir stadig mer uklar.

Persona beskrives som et modernistisk og psykologisk drama. Tematikken om hvordan sosialt aksepterte roller er falske fasader, understrekes gjennom ekstreme nærbilder og en minimalistisk komposisjon som forsterker følelsen av psykologisk dekonstruksjon. Filmen er også kjent for sin form og stil og har vært et innflytelsesrikt bidrag til europeisk kunstfilm. Det er ikke uten grunn at filmen regnes som ett av Bergmans mesterverk.

In English:

In what is arguably Bergman’s masterpiece, the line between two identities, and between dreams and reality, is blurred when a nurse is put in charge of a mute actress.

Fakta:

Regi: Ingmar Bergman
Årstall: 1966
Land: Sverige
Format: Blu-ray
Lengde: 85 min