Koyaanisqatsi: Life out of Balance (1982)

Karina Petrova Film Tidsbilde
tirsdag
16.
februar
2016
klokken
19.00
Lillesalen 60 / 40

Der politikk farges av retorikk og basale behov blandes med flytende markedskrefter, fristiller Godfrey Reggio menneskenes virkelighet.

Fri for karakterer og dialog by filmen en abstakt ferd gjennom vår tids landskap frem. Sentralt står urbaniseringens, og moderne teknologis enorme visuelle innflytelse på kloden. Koyaanisquatsi representerte tidlig på 80-tallet en ny retning innen dokumentar, og er hyllet for sin avantgardistiske fusjon av lyd og bilde.

Vi lever ikke lenger i naturen, men av den. Dens mektige, sykliske krefter utgjør stadig ressursgrunnlaget som holder det kunstige i live: Tingene er kopier inspirert av kopier. Det er ikke krig, nød og urett som settes på dagsorden, men den fysiske utformingen av våre moderne liv. Innen kulturens rammer vil skjønnhet oppdrives, fordi dette rammeverket begrenser det fattbare. Dette er en kultfilm med filmatisk sett pirrende utførelse, skapt for opplevelsens skyld. Dessuten medfølger refleksjonsgaranti i overskuelig fremtid.

Introduksjonen holdes denne uken av Marius Grønning, førsteamanuensis ved Institutt for landskapsplanlegging ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Blant sine studenter er han kjent for sitt skråblikk, og evne til å utløse entusiasme rundt sosiale aspekt i sammenheng med historiens paradigmeskifter.

English:

A collection of expertly photographed phenomena with no conventional plot. The footage focuses on nature, humanity and the relationship between them.

Fakta:

Regissør: Godrey Reggio

Årstal: 1982

Land: USA

Speletid: 86 min

English subtitles