Jeanne Dielman (1975)

Karina Petrova Feminismeuka Film Tidsbilde
tirsdag
8.
mars
2016
klokken
19.00
Lillesalen 60 / 40

Det er 8 mars og vi vil feire en av de mest banebrytende kvinnelige regissørene som har eksistert.

Den nylig avdøde Chantal Akermans epos om en enslig husmors hverdag i Brussel regnes som et av de definitive mesterverkene innen feministisk film, og film generelt; der vi ser, i omhyggelig iscenesettelse, alt man ikke ser en kvinne gjøre i filmer. Den ofte tause, men rutinerte Jeanne brygger kaffe, børster håret, tar heisen, strikker en genser til sønnen og prostituerer seg for å få ting til å gå rundt, i all hverdagslighet. Dette dokumenteres nøye over tre døgn. Men på et eller annet tidspunkt skjer det noe som skaper små og, etter hvert, store omveltninger i de daglige ritualene.
De siste tiårene har Akermans film blitt diskutert og analysert i enorme mengder. Med det spesifikke handlingsforløpet og stillestående kameraet framstår filmen som hypnotisk, der en synker inn til å leve i samme rom og tid som karakterene. Samtidig åpner mangelen på klipping og progresjon for en usedvanlig rik verden av tanker og spørsmål om Jeannes tilværelse.
En unik og fascinerende filmopplevelse.

English:

A lonely widowed housewife does her daily chores, takes care of her apartment where she lives with her teenage son, and turns the occasional trick to make ends meet.

Fakta:

Regissør: Chantal Akerman

Årstall: 1975

Land: Belgia

Undertekst/Subtitles Engelsk/English

Format: DVD

Lengde: 201 min.