Fransk temakveld: L’enfant terrible

André Nilsson Dannevig Boktorsdag
torsdag
9.
februar
2017
klokken
18.00
Klubbscenen Gratis

Det vanskelige, grusomme barnet, «l’enfant terrible», har våknet til live i fransk samtidslitteratur, og lager kvalme og uro i offentligheten med sin løsmunnethet. På kunstens premisser blir politikk og samfunnsproblemer behandlet, og pennene skjærer, provoserer og krenker.

Mens vi i Norge snarere skriver om det i syke kroppen enn det i syke samfunnet, kan det se ut til å være stikk motsatt i Frankrike. Hva er det med Frankrike som gjør litteraturen så hardtslående?

Med utgangspunkt i forfatterskapet til den venstrevridde «sweetheart’en» Edouard Louis og den høyrevridde «bad boy’en» Michel Houellebecq, skal forfatter Sandra Lillebø og førsteamanuensis i fransk litteratur Geir Uvsløkk svare på spørsmålet.

Edouard Louis skisserte med debutromanen «Farvel til Eddy Bellegueule» på uromantisk vis arbeiderklasse-samfunnet han vokste opp i, og dens hardnakkede, machomenn som hadde lite til overs for minoriteter. Som homofil ble Edouard bokstavelig talt sett på som «l’enfant terrible»: det grusomme barnet (som ikke passet inn). Med debutromanen tok han sitt endelige og svært offentlige oppgjør med sin fortid, samtidig som han hugget pennen etter arbeidsklassens fremmedfrykt og homofobi. Med andreboka «Voldens historie», som kom ut i vår, fortsatte han å utvide sitt samfunnskritiske univers med utgangspunkt i selvopplevd voldtekt og drapsforsøk.

Michel Houellebecq er i ordets rette betydning definisjonen på «l’enfant terrible». I hans fiktive univers er det lite rom for romantikk og god moral; her skal alt som er grusomt med det moderne mennesket kroppsliggjøres. Fra debutromanen «Utvidelse av kampsonen» til den siste og svært omstridte «Underkastelse» møter vi religionskritiske, pengesultne, misogyne, fremmegjorte og sprengkåte herremenn. Houellebecq har provosert og engasjert i en årrekke, men kanskje aldri i så stor grad som da den Islamkritiske romanen «Underkastelse» ble gitt ut på samme dag som terrorangrepet på Charlie Hebdo fant sted.

Velkommen til en kveld om politisk, fransk samtidslitteratur!

Ordstyrer for kvelden er Vilde Alette Monrad-Krohn fra BokTorsdag