16mm-festivalen 2018: Fredag

fredag 16. mars 2018
kl. 18:0023:59
Pris: 95 / 65

For fjerde året på rad vier Cinema Neuf og Konsertingen Betong tre hele kvelder til en feiring av den smale 16mm-filmen!

Tema: Eventyr

Gjør deg klar til en eventyrlig aften på Chateau Neuf! Denne kvelden viser vi tre filmer som preges av mystiske vesener og fantasi. Her utforskes eventyr gjennom både dokumentar og folkeeventyr. Hekser, en myteomspunnet elg og en velkjent klokker med pukkelrygg vil pryde lerretet og gi oss et innblikk i en verden langt fra vår egen.

Ringeren i Notre Dame

William Dieterles filmatisering av Victor Hugos roman ved samme navn er en spektakulær opplevelse med enorme sett befolket av store menneskemengder. Boken er blitt overført til film mange ganger, men med Charles Laughton i en av hans beste roller har denne versjonen et solid forsprang på de andre. Selv som den nærmest stumme Quasimodo, dekket under to og en halv times sminkearbeid, skinner hans strålende skuespill gjennom. Som alle andre filmatiseringer av denne historien viker filmen fra kildematerialet, men la ikke dette hindre deg i å oppleve den kanskje definitive adapsjonen av Hugos gotiske verk.

William Dieterle
1939
USA
116 min
Filmstart 18:00

Witchcraft Through The Ages (Häxan)

Denne filmen kom originalt som en Svensk-Dansk stumfilm i 1922, som en dokumentar om hvordan overtro og misforståelser av sykdom og mental sykdom kunne lede til noe så drastisk som heksebrenningene under middelalderen. Delvis basert på et studie av Maellus Maleficarum, en tysk guide for inkvisitører i bokform fra det 15. århundre, brukte den en rekke skrekkfilm-aktige scenarioer til å illustrere syn på hekser og heksekraft igjennom tidene. Grunnet regissør Benjamin Christensen sitt nitidige arbeid med å autentisk gjenskape scener fra middelalderen, ble filmen datidens dyreste skandinaviske stumfilmproduksjon, med en produksjonskostnad på 2 millioner svenske kroner. Filmen ble tungt sensurert i flere land, og bannlyst i USA, for sine da grafiske tolkninger av nakenhet, tortur og seksualitet. Vi viser gjenutgivelsen fra 1968, med et violin-preget jazz-soundtrack av Daniel Humair og en dramatisk fortellerstemme.

Benjamin Christensen
1968 (gjenutgivelse av Häxan, 1922)
Sverige/Danmark
77 min
Filmstart 20:00

Stumfilmkonsert: Trollelgen + Filmjunkiene

Trollelgen var Walter Fürsts debut som regissør og ble ansett av både kritikere og publikum som et forfriskende pust i datidens norske filmproduksjon. Handlingen dreier seg rundt en fattigmannsgutt som vil gifte seg med en bondedatter, men for å bevise sin verd må han drepe den «udrepelige» Trollelgen. Med sin forskjønning av menneske og natur og sin mytologiske stemning trekkes assosiasjoner til norsk nasjonalromantikk. Trollelgen blir både magisk, poetisk og malerisk og samtidig en av Norges mest minneverdige stumfilmer.

Filmjunkiene er en trio som fremfører et egenkomponert verk til stumfilmklassikeren Troll-elgen (1927). Musikken er minimalistisk med inspirasjoner fra norsk black metal og krautrock. Noen kan beskrive det som tradisjonell folkemusikk spilt av punkrockere. Verket er delt opp i flere melodiøse stykker med innslag av perkusjon, dronete gitarer og bass som gir filmen sitt helt egne uttrykk.

Walter Fürst
1927
Norge
95 min
Filmstart 22:00

Filmjunkiene
Aleksander U. Serigstad – El-gitar
Ivar Nikolai Fallet – Troll-el-gitar
Vegard Berg – Bass/perkusjon

 

Om festivalen:

Cinema Neuf er opptatt av å holde liv i den analoge filmkunsten etter at den kommersielle kino-driften ble hel-digital i 2011. Betong vil stå bak artistene som kommer til å spille på stumfilm-konsertene.

Dette er en unik mulighet for å oppleve noe helt spesielt. Vi vil modifisere lokalet, og gjøre det mer som en røkfyllt café i gamle dagers Paris. I tillegg vil vi ta med oss projeksjonsapparatet ned i salen, så det fysiske formatet vil bli til å ta og føle på.

Torsdag – 40,- / 60,-
Fredag – 65,- / 95,-
Lørdag – 65,- / 95,-
Festivalpass – 120,- / 180,-