16mm-festivalen 2018: Lørdag

Visa Mäntysalo Annet Film Stumfilmkonsert
lørdag
17.
mars
2018
klokken
18.00
Lillesalen 95 / 65

For fjerde året på rad vier Cinema Neuf og Konsertingen Betong tre hele kvelder til en feiring av den smale 16mm-filmen!

Makt

Foucault har argumentert at makt er en produktiv del av selskapet som skaper individer og institusjoner. De tre utvalgte filmene belyser forskjellige fasetter av makt og avmakt og hvordan de definerer livene våre. Fra selvgod forfengelighet som følger med berømmelse, til opprør mot statlig vold og det å være prisgitt vilkårlige dommere. Bli med på en spennende og variert kveld viet til de beste og verste menneskelige egenskaper.

All About Eve

Intrige, svikt og hatskhet preger denne grusomt underholdende historien om Margot, teatrets uomtvistete gudinne, og hennes største fan Eve som kanskje prøver litt for hardt å bli som sitt idol. Fra dette utgangspunktet skaper regissør og manusforfatter Mankiewicz en bitende satire om fanatisk ambisjon og prisen av anerkjennelsen som preges av store gester, utilslørte følelser og melodramatisk skuespill. Bette Davis og Anne Baxter briljerer som de to motstanderne i filmen som tok «camp» til nye høyder.

Joseph L. Mankiewicz
1950
USA
138 min
Filmstart 18:00

Veras Læretid

Vera Angi jobber på et sykehus i Ungarn i kjølvannet av 2. Verdenskrig. Når hun klager til ledelsen om de uhygieniske forholdene på sykehuset, blir hun sett som en lovende ung kvinne med taleevne og proletær bakgrunn. Hun blir dermed sendt til et seks måneder langt kurs for den neste kategorien av medlemsskap i kommunistpartiet. Her begynner hun å se det korrupte og den menneskelige svikten i det som skulle være et perfekt system, samtidig som hun forelsker seg i læreren István. Filmen ble, til tross for å være svært maktkritisk, godt mottatt Soviet-Ungarn, og ble Ungarns nominasjon til Best Foreign Language Film i den 52. Oscar-utdelingen.

Pál Gábor
1979
Ungarn
96 min
Filmstart 20:00

Stumfilmkonsert: Jeanne d’Arc + Edvardsen/Brix

I Dreyers versjon av historien om den kjente martyren, følger vi rettssaken mot Jeanne d´Arc. Filmen omhandler hennes tid som fange i etterkant av hundreårskrigen, og hennes kamp mot en politisk motivert tiltale for kjetteri. En kvinne alene mot kirkens makt, troen hennes blir satt på prøve i møte med menneskets grusomhet.

Edvardsen/Brix er en duo satt sammen for denne anledningen og består av to bachelorstudenter ved Institutt for musikkvitenskap på UiO. Begge har en dyp interesse for effekter av varierende slag noe musikken vil bære preg av. De vil fremføre musikk bestående av langstrakte lydlandskaper, store akkorder og dissonans.

Edvardsen/Brix
Sveinar Edvardsen: El gitar, lap steel gitar
Andreas Vind Brix: Bass

Carl Theodor Dreyer
1928
Frankrike/Danmark
90 min
Filmstart 22:00

 

Om festivalen:

Cinema Neuf er opptatt av å holde liv i den analoge filmkunsten etter at den kommersielle kino-driften ble hel-digital i 2011. Betong vil stå bak artistene som kommer til å spille på stumfilm-konsertene.

Dette er en unik mulighet for å oppleve noe helt spesielt. Vi vil modifisere lokalet, og gjøre det mer som en røkfyllt café i gamle dagers Paris. I tillegg vil vi ta med oss projeksjonsapparatet ned i salen, så det fysiske formatet vil bli til å ta og føle på.

Torsdag – 40,- / 60,-
Fredag – 65,- / 95,-
Lørdag – 65,- / 95,-
Festivalpass – 120,- / 180,-