Det er en solfylt vårdag da jeg møter regissør Stine Sandnes og skuespiller Thora Helene Støren i Teater Neuf ute i Betonghaven.

– Vi skal til Bergen rett etter påske! Studentteateret der skal ha en festival og spurte om vi ville komme og vise noe, sier Støren som legger til at stykket de skal vise fremdeles er like relevant som første gang de satte det opp.

Teaterforestillingen de skal vise på Dionys-oss studentteaterfestival er «Kvinnemonologene», som hadde urpremiere på Chateau Neuf i 2017.

TEATERFOLK: Thora Helene Støren og Stine Sandnes setter opp stykket “Kvinnemonologene” i Bergen 27. og 28. april. Foto: Mia Langås Flåta

Forestillingen ble til ved at Teater Neuf søkte regissører med stykker de ønsket å sette opp. Stine Sandnes tok kontakt og presenterte sin ide. Studentforeningen falt for Stines forslag og samarbeidet ble satt i gang.

Alle de åtte forstillingene på Chateau Neuf ble utsolgt og stykket har i senere tid blitt satt opp på Nordic Black Theatre og Teateret i Kristiansand. Snart skal Teater Neuf-ensembelet som jobbet sammen i 2017, spille forestilling i Bergen.

I dette stykket får man møte 13 svært forskjellige kvinner, og får et innblikk i livet deres. Monologene tar for seg temaer som oppvekst, mobbing, diskriminering, fordommer, seksuell trakassering og hvordan det er å være kvinne i Norge i dag. Med stykket vil de blant annet forebygge fordommer og skape solidaritet på tvers av forskjellige bakgrunner.

Som forarbeid til forestillingen gjorde Sandnes flere intervjuer med forskjellige kvinnetyper rundt om i hele landet.

– Jeg gjorde alle intervjuene og skrev monologene i løpet av en og en halv måned. Men selvfølgelig ble det flere forandringer i løpet av øvingstiden, sier hun og legger til:

– Noen av kvinnene fikk jeg tak i via nettverk, andre på internett og noen møtte jeg på gata eller i butikker. Jeg kjente ingen av dem fra før. Jeg hadde noen klare typer jeg så for meg som blant andre en feminist og en gother. Jeg visste aldri hva intervjuene kom til å handle om.

Thora spiller en forretningskvinne. En sjef som forteller om hvordan hun balanserer familie- og jobblivet.

– Jeg fikk frisket opp replikkene ved at jeg så stykket på Nordic Black Theatre for noen måneder siden, ellers så husket jeg mesteparten. Men jeg har fått en helt ny monolog i tillegg, legger Støren til.

– Det å fremføre en monolog vil jeg si er det mest krevende man kan gjøre som skuespiller, bortsett fra barneteater. Man skal holde energien til publikum helt på egenhånd. Du er veldig blottlagt på scenen.

”Kvinnemonologene” blir satt opp  27. april på Dionys-oss studentteaterfestival som blir arrangert av Studentteateret Immaturus.

Forestillinga blir spilt kl. 16:00 og 20:00 i Teglverket, Det Akademiske Kvarter.

– Det blir veldig gøy å møte alle de forskjellige karakterne igjen, men også det å være sammen som ensemble, mener Støren.

Skuespillere: Thora Helene Støren, Karoline Cortéz Guddal, Andrea Grøneng, Guro Rokstad Clausen, , Trine Anette Fostervold, Ingrid Nord Holmer, Stine Sandnes, Julie Kobash, Emma Jada, Johannes William Holmberg og Aurora Nossen.

Billetter finner du her.