På fredag og lørdag arrangeres Radio Novas årlige musikk- og kulturfestival, Novafest.

I år arrangeres festivalen for 29. gang, med fokus på lokale, unge og lovende artister, kunstere og musikere.

FESTIVALSJEF: Anna Norderhaug

– Novafest er en festival for musikk- og kulturinteresserte og særlig for noen av de som alltid sier:
«Lol, har du ikke hørt om «*****»?! Jeg så dem for sånn tre år siden på en undergrunnsfestival. Veldig hysj hysj.»
Så hvis man kan kjenne seg igjen i det bør man virkelig få med seg årets festival, mener festivalsjef, Anna Norderhaug.

Årets festival finner sted på Samfunnet Bislet og Bruket, og sikter mot publikum mellom 18 og 35 år.

– Vi har krydret programmet litt mer enn tidligere og byr på to forskjellige festivaldager. Fredag får du blant annet liveradio med Radio Novas ferske matprogram Umami, et annerledes dragshow med Frida Marida og samtale med forfatter og slampoet Martine Næss Johansen. Senere på kvelden får vi høre den eksperimentelle elektronikatrioen han gaiden og Maysha som leker med jazzsoul. Kvelden avsluttes så med Radio Novas egne DJ Èlectronique og hans house- og discoslagere så det er absolutt en kveld for de som synes det er kult å oppdage noe nytt og spennende, sier Norderhaug.

Lørdagen har musikk med sjangerbredde på programmet og byr på litt mer etablerte artister. Blant annet Das Body som akkurat har kommet hjem fra en lang USA turné og Paria som har fått mye oppmerksomhet internasjonalt og kom akkurat ut med debut EPen hennes som vi gleder oss til å se fremført.

– I tillegg til dette får vi litt tyngre rock fra snÆrk med elementer fra jazz blues og punk, og solid hiphop fra duoen Loui & Lexus som er er sikker på vil sørge for Hæla i taket. Så holder dj Fadu festen gående til slutt med en god miks av dansbare låter.

Se fult program her. www.novafest.no  

Men Anna har ikke satt sammen et så bra program helt aleine. Hun har fått god hjelp av de åtte medlemmene fra Radio Nova som er i festivalgruppa frivillig: Melinda Haugen, Anniken Mahlum Stølan, Martin Mathiassen Oeding, Maria Kruse Lien , Edvard Brudeli Moen, Simen Barstad Buset og Lisa Zhuang.

– Det hender også at vi får litt hjelp fra dagtid på Radio Nova når vi trenger. For ikke å glemme våre flinke grafisk designere som har gjort en kjempejobb med det visuelle i år, forklarer festivalsjefen. 

Tidligere har festivalen hatt besøk av blant andre artister som Pasha, King Skurk One, Myra , Daniel Kvammen, Frøder, White Stripes, Motorpsycho, King Medias, Seigmenn, Turboneger, Surferosa, KUUK og Mall Girl. 

Norderhaug er også ekstra stolt av å ha fått til et kjønnsbalansert program i år.

– Vi har jo faktisk flere kvinner som sitter i førersetet av programmet enn menn her og burde vel kanskje ha tenkt motsatt enn vanlig – å sørge for flere mannlige artister, spøker hun, og legger til:

– Ettersom det ikke er så vanlig å se på norske kulturfestivaler synes vi bare det er kult og det viser bare hvor langt vi er kommet i kultur Norge. Heldigvis!

Festivalsjefen deler litt av Novefests historie: 

Det hele startet i 1990 som en bursdagsfest for Radio Nova der de inviterte band og  artister som hadde spilt på kanalen. Den gang ble det holdt på Slurpen som var et gammelt suppekjøkken i Lakkegata med inngang på kun 30 kr og selveste Raga Rockers spilte, Den gang var kulturlivet dødt i Oslo så det motiverte til å holde på med Novafest som kulturfestival og slik utviklet det seg. Det har også blitt holdt til i en gammel villa på Frogner hvor det ble servert suppe fra et badekar. Det var også et år noen klarte å booke The White Stripes rett før de ble store og ryktet sier at de knakk hele budsjettet til festivalen, men det må jo ha vært legendarisk ettersom folk fortsatt prater om det. Så det er litt gøy å få være med på å prøve å holde tradisjonen så godt vi kan!

Les mer om Novafest og kjøp billetter HER

Das Body spiller på festivalen.

Loui & Lexus.