Neste uke braker Oslo Impro Festival løs på Chateau Neuf. 13 humorshow på 5 dager. Artister fra mer enn 20 ulike land skal spille improvisert teater, og ikke en eneste replikk er planlagt på forhånd.

– Det er litt skummelt å basere en hel festival på improvisert humor. Heldigvis har vi booket noen av de dyktigste improvisatørene i verden, og de er eksperter på å skape morsomme og interessante scener uten å planlegge, sier festivalsjef Arne Marius Ditlefsen.

Organisasjonen Impro Neuf arrangerte Oslo Impro Festival for første gang i fjor. Årets utgave er dobbelt så stor i omfang, og med det er den Norges største improfestival. Ditlefsen merker at interessen for improvisert teater er økende.

– Improvisert teater, som innbefatter teatersport, begynner å få sterkt fotfeste i Norge. Det er fascinerende å se teater der skuespillerne finner på alt i øyeblikket. Det finnes ikke noe manus, men improvisatører har effektive teknikker for å lykkes. Mange berømte komikere har bakgrunn i improvisert teater, forklarer han.

Flyr inn komikere fra USA

Et av festivalens høydepunkter er de seks komikerne som besøker Oslo Impro Festival fra USA. Ditlefsen har selv valfartet til verdens impro-hovedstad, Chicago, for å håndplukke blant de beste improvisatørene i verden.

– Vi er ufattelig stolte og spente over å få besøk av noen av de beste improvisatørene i verden. I tillegg til å opptre skal de amerikanske gjestene våre holde workshoper, og det har skapt enorm interesse i det norske og internasjonale impro-miljøet. Brorparten av workshopene er allerede utsolgt, forteller festivalsjef Ditlefsen.

De amerikanske gjestene er T.J. Mannix, Jay Sukow, Stacey Smith, Craig Uhlir, Tara DeFrancisco og Rance Rizzutto, og til sammen har de mer enn hundre år med impro-erfaring.

24 timer lang forestilling

I tillegg til en rekke humorshow og impro-workshoper vil Oslo Impro Festival ha et såkalt “impro-maraton”. Det er rett og slett et ekstremt langt improvisert show, som i fjor varte i tolv timer. I år håper  Ditlefsen å doble varigheten.

– Målet er å lage en forestilling som varer i 24 timer, men det vil kreve at folk jobber døgnet rundt, bokstavelig talt. Heldigvis har vi mange engasjerte ildsjeler, og improvisatører fra tolv ulike land har allerede meldt seg på. Så jeg har trua, sier han.

På festivalen vil du kunne se alt fra improviserte musikaler og soloshow til en forestilling der publikum kan stemme ut karakterer de misliker via en app.

– Festivalen består av ca. 40 timer med forestillinger, og ikke et sekund av det er planlagt på forhånd. Dette er Norges minst planlagte festival, og jeg håper det blir fantastisk gøy for alle som møter opp. Men jeg vet jo ikke, og det er denne risikoen som gjør impro til noe unikt, avslutter Ditlefsen.

Festivalen går av stabelen 30. oktober og varer til 4. november.

Program og billetter finner du her.