Nå har det gått to uker siden skolestart, og Studentfestivalen i Oslo (STUDiO) har sitt siste arrangement i helgen.

Disse to ukene er lagt opp slik at de nye studentene skal bli kjent med hverandre. De forskjellige rommene på Chateau Neuf har vært fylt av studenter som synger karaoke, hopper i takt med musikken nede på betong, ser film, spiller brettspill i biblioteket eller nyter en øl i Glassbaren.

De første ukene som student handler mye om å finne “sin gjeng”. Men dessverre er det ikke alle som finner en gjeng de passer inn i, eller møter noen de kommer bedre overens med enn andre.

Hver tredje student føler seg ensom

En studentundersøkelse fra Folkehelseinstituttet som ble offentliggjort før sommeren viser at 29 prosent føler seg ensomme. 50.055 studenter, deriblant Oslo-studenter, deltok i undersøkelsen.

Jeg er overrasket over omfanget i undersøkelsen. Det er høyt som at hver tredje student forteller oss at de er ensomme, sier Kari Jussie Lønning, leder for undersøkelsens styringsgruppe til NRK 


Kari Jussie Lønning er leder for undersøkelsens styregruppe. FOTO: Pressebilde SiO 

Svarene viser at 29 prosent, nærmere én av tre av studentene, opplever ensomhet «ofte» eller «svært ofte», i en eller flere former: 

  • 23 prosent sier at de «ofte» eller «svært ofte» savner noen å være sammen med 
  • 17 prosent sier at de «ofte» eller «svært ofte» følger seg utenfor 
  • 16 prosent sier at de «ofte» eller «svært» ofte følger seg isolert 

 – Verst at vi ikke snakker om det

NRK har snakket med studenter ved Universitetet i Oslo som sier de har opplevd å være ensomme. Disse har ønsket å være anonyme. 

Leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, Maya Sol Sørgård, reagerer i likhet med Lønning på tallene.

– Det var mye verre enn jeg trodde. Men det som er verst er at vi ikke snakker om det. Man blir informert om alt det fine med studentlivet, men ikke utfordringene, sier Sørgård til NRK.

Mange er kanskje redde for å si nei de første ukene på studiet. Eller som Sørgård sier, at de ikke vil snakke om utfordringene.


Maya Sol Sørgård brukte ett år på å finne seg til rette i Oslo. FOTO: Velferdstinget 

Hvorfor disse studentene føler seg ensomme er uklart. Men mange av de som nylig flyttet til byen for å begynne på skole, har det forhåpentligvis lettere i dag enn den første skoledagen. 

Mye er tilrettelagt for en morsom og sosial studietid, men det er litt avhengig av at også du viser initiativ og undersøker dine muligheter. Vær nysgjerrig i semesterstarten, husk at mange er i samme situasjon som deg – nemlig på søken etter en ny flokk, skriver Mike Fürstenberg, faglig leder i SiO Foreninger i et innlegg i Dagbladet 

Mange studenter kan også føle seg ensomme, til tross for at de har funnet noen å være med disse ukene. Kanskje deler de ikke de samme interessene som dem, eller kanskje de føler seg presset til å være med på fest eller andre arrangementer. Det å si nei eller gå imot gruppa så tidlig i bekjentskapet kan være utfordrende. Vil man kunne komme tilbake i gjengen om man sier nei til å bli med på neste fest?

Ikke vær redd for å møte opp aleine

Vi ønsker at Chateau Neuf skal være studentens naturlige tilholdssted. Det er et sted man skal kunne ta med vennegjengen for å være sosiale, men også komme alene for å møte nye mennesker.

Her er det åpent alle dager unntatt søndag, og hver dag skjer det en rekke ting i våre mange arrangementslokaler. Enten man ønsker en tur i baren, på kafé, på debatt, på konsert, teater eller kino, har man muligheten på Chateau Neuf.

Er du en av dem som fremdeles føler seg ensom etter to uker på studiet? Ta en kikk på Chateau Neufs program og se om det er noe du interesser deg for. Og ikke vær redd for å møte opp aleine, eller presse deg på. Hvis det undersøkelsen har vist stemmer, føler altså en av tre studenter seg ensomme.

Ta en kikk rundt deg i undervisningssalen. Hvorfor ikke finne på noe med noen andre studenter, enn de du har hengt med i faddergruppa de siste to ukene? Du kommer til å se disse menneskene på forelesninger i lang tid fremover, så hvorfor ikke bli kjent med så mange som mulig?

Alle studentforeninger i Oslo kan arrangere gratis på Chateau Neuf. Arranger en fest, sett en konsert, ha stand up eller noe annet gøy som fører til nye vennskap, har vi lokaler som kan brukes til dette.