Hva i all verden er det som får folk til å stille opp og nedlegge flerfoldige timer med frivillighet i uka, i en diger betongblokk på Majorstua?

For å finne ut av dette, har jeg gått “deep undercover” i studentorganisasjonen Det Norske Studentersamfund, som befinner seg på Chataeu Neuf. Her følger min rapport:

Det er nå litt over ett år siden jeg tok mine første skritt i Chateau Neuf som aktiv hos Det Norske Studentersamfund. Jeg valgte å infiltrere Skribentersamfundet, en undergruppe av Kommunikasjonsavdelingen (KAK) på huset. Hvis jeg skulle finne ut av hva som driver folk til slik frivillig vanvidd, tenkte jeg det var en god idé å velge Kommunikasjonsavdelingen som base for mine observasjoner, siden de dekker alt som skjer innenfor murene på Neuf. Jeg kan allerede her avsløre at det var en klok beslutning.

Øystein Jensen

Øystein Jensen

I Kommunikasjonsavdelingen har jeg fått en unik mulighet til å ta del i store deler av alt som foregår på huset. Jeg har tatt på meg oppgaver om å dekke forskjellige arrangementer, skrive om ulike foreninger som finnes på huset og jeg har intervjuet kjendiser med tidligere fartstid i Det Norske Studentersamfund. I tillegg til dette har jeg møtt og omtalt band, anmeldt konserter, testet øl og fått være med på noen fantastiske fester. Det er altså et vanvittig mangfold av aktiviteter som foregår på huset og som man kan ta del i, aktivt eller som besøkende. Jeg konkluderer at dette var en god grunn til all frivilligheten, men finnes det flere?

Ja. Etter et halvår under huden på Neuf, begynte jeg å se konturene av alle mulighetene til å lære av å være frivillig, eller aktiv som det heter. Det finnes nemlig utrolig mange flinke mennesker å lære av her. Og det skapes nettverk. Mange av de flinke studentene forblir aktive etter studietiden sin, og deler av erfaringene de får i arbeidslivet. I Skribentersamfundet finnes det beleste mennesker med grammatikk- og korrekturegenskaper langt utover normen, noe jeg har hatt god nytte av. Alt som blir skrevet gjennomgås til minste detalj og konstruktiv kritikk fås fra alle kanter.

Tar du opp verv i de forskjellige foreningene, er det også noe som tar seg fint ut på CV-en din. Samtidig, der det på universitet og høgskole undervises i teori, kan du ved Studentersamfundet prøve det ut i praksis. Har ikke huset akkurat den foreningen du ser etter, er det ganske enkelt å starte den selv. Mulighetene er nesten uendelige, og du kan høste erfaringer overalt. Er ikke dette grunn nok til å være aktiv, vet ikke jeg.

Jeg hadde fått ganske god oversikt over hva som er så attraktivt med å ta del i Det Norske Studentersamfund, men jeg merket at det var noe mer utover lærdom og erfaring. Sosialt sett er nemlig Neuf plassen å være. Mye på grunn av mangfoldet av mennesker som vandrer rundt i gangene. Her finnes folk fra alle sosiale sjikt og fra inn- og utland. Det Norske Studentersamfund kan nesten operere med vennegaranti. På Neuf er det alltid noen å henge med!

Jeg har ikke bare observert. Nei, jeg har også fordypet meg noe i historien til Det Norske Studentersamfund. Frivilligheten på huset har tradisjoner som strekker seg 200 år tilbake, fra da Studentersamfundet ble stiftet. Organisasjonen er faktisk Norges eldste studentforening! Det er altså lange, høytidlige tradisjoner med å legge ned gratis arbeid på huset, noe jeg fører ned som enda en grunn, i denne uhøytidelige rapporten. Å være aktivt er ærefullt, noe du kan slå deg selv i brystet med.

En annen tradisjon som har vært med fra starten, er gallamiddagene – en fantastisk festmiddag for medlemmene på huset. Denne spektakulære feiringen finner sted én gang i semesteret, og i høst ble jeg med for første gang. Med det var min infiltrasjon blitt permanent. Galla er nemlig en av de bedre grunnene til å bli aktiv.

Galla er innad på huset nesten myteomspunnet. Festiviteten omtales utelukkende med positive superlativer og løfter om at alt kan skje. Alle kler seg opp i det fineste de har, og det holdes taler, applauderes og skåles. Der er god mat, latter, storfint besøk fra andre studentforeninger og utland, vin, kavalerer, fotosessions og tradisjonsrik skikk og bruk. Jeg startet mitt oppdrag med å lure på hvorfor folk legger ned så mye frivillighet på huset, og svaret kulminerte på Galla: å være med i Det Norske Studentersamfund er en stor, fantastisk fest.

Etter å ha vært undercover ett helt fantastisk år, har jeg fullført oppdraget mitt og bare nyter det å være aktiv. Det burde du også gjøre!