Selvbevissthet er noe av det som skiller oss mennesker fra andre skapninger på denne kloden, vi er rett og slett ganske opptatt av oss selv. Det er ikke noe vits å fornekte det, sånn er det bare. Før var kanskje speilet et sentralt hjelpemiddel for å reflektere rundt og betrakte seg selv, men med den digitale tidsalder og mobilens inntog, har vi fått et nytt verktøy i iakttagelsen av selvet: selfien.

“Du skal nemlig vite at det ikke holder å se på seg selv lenger, du vil gjerne at andre skal kunne betrakte deg også, jo flere, jo bedre.”

Selfie ble kåret av Oxford Dictionaries som forrige års viktigste ord. De fleste vet nok hva som ligger i betydningen selfie, men hvis du mot formodning har levd under en stein de siste årene, handler det om å ta bilder av seg selv, for så å dele dette via sosiale medier på verdensveven. Du skal nemlig vite at det ikke holder å se på seg selv lenger, du vil gjerne at andre skal kunne betrakte deg også, jo flere, jo bedre.

” Justin Bieber har laget en selfieapp…”

Foto: Øystein Jensen.

Foto: Øystein Jensen.

Det har blitt stor butikk av selfier. Justin Bieber har laget en selfieapp, Apple har laget en egen kategori for selfierelaterte apper i sin appstore og sosiale medier som Instagram, Facebook og Snapchat florer med disse selvportrettene. Og nå har Ildsjelene på Galleri Neuf tatt det hele ett steg videre.

Galleri Neuf har nemlig laget en egen utstilling med nettopp, selfier. De har via sosiale medier oppfordret oss vanlige sjeler til å ta bilder av oss selv og merke de med hashtagen #gallerineufselfie. De oppfordret også til å ta kreative portretter, og gjett om folk har levert.

Over 330 selfier har blitt tagget, printet og henger nå for offentlig beskuelse i Galleri Neuf.

Skribentersamfundet deltok under åpningen av, og også med et bidrag til utstillingen. Det var veldig mange som møtte opp for å ta en titt på alle bidragene og for å få med seg kåringen av de mest kreative kunstverkene. Vinneren var, av alle ting, en ananas. Skribentersamfundet vant dessverre ikke. En skulle kanskje tro at en slik enorm hyllest av selvet fremstår noe vulgært og pompøst, men Galleri Neuf har fått til en smakfull og minimalistisk utstilling som er verdt å få med seg!

Foto: Øystein Jensen.

Foto: Øystein Jensen.

Skribentersamfundet merket seg også at noen av de besøkende virket noe mer ivrig enn andre oppmøtte, mon tro de prøvde å finne seg selv? Det er gode muligheter for å reflektere og beskue seg selv og andre på denne utstillingen. Uansett om du har sendt inn et bidrag eller ikke, er mer eller mindre kunstinteressert, eller om du ønsker å se noen selfier av utrolig pene mennesker, burde du ta turen. Og har du sendt inn et bilde, er det kanskje en ekstra god grunn til å gå innom: Det er jo ikke hver dag man kan ta en selfie foran sin egen selfie på en selfie-utstilling?

Utstillingen åpnet 18.mars og varer til og med fredag 21.mars kl 21.00.