Den første timen uten lys ble arrangert av World Wide Fund for Nature (WWF) i Sydney, Australia i 2007. Den gang deltok 2,2 millioner mennesker. I år har mørket spredt seg til Chateau Neuf på Majorstuen. Daniel Kvammen var et av de mest omtalte navnene både før og etter By:larm i år, og på lørdag tar han med seg musikken til BokCaféen.

– Det var først og fremst fint å bli spurt. Jeg vil ikke skryte på meg at jeg er en av de største miljøforkjemperne, men personlig prøver jeg å være bevisst på å etterleve enkle regler, som gjør at jeg kan bidra til saken i hverdagen. For meg symboliserer Earth Hour at man kan gjøre små ting og hele tiden forbedre seg. At alt er med på å gjøre en større forskjell. For eksempel enkle ting som kildesortering og bruk av kollektivtransport. Personlig har jeg hatt mine “miljøeksperiment”. Blant annet sov jeg og en kompis ute og prøvde å leve på et minimum da vi back-packet gjennom Europa for mange år siden. Men altså, alt i alt var vi veldig unge og slike prosjekter strengt tatt litt fjåsete, lite konstruktive og mest av alt lite bærekraftige. Men en bevissthet rundt saken hadde jeg, i alle fall, forklarer Kvammen.

Daniel Kvammen. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Daniel Kvammen. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

For allmennheten ligger det bare tre låter tilgjengelig. Hva som skal spilles på lørdag er enda ikke helt avklart, men stemningen er kartlagt.

– Jeg skal ha med meg en fyr til, og vi har ikke bestemt oss helt, men vi kommer til å kjøre noe rolig som står til anledningen. Det blir som regel triste skildringer når man skriver låter helt alene – det blir litt melankolsk, men forhåpentligvis med lys i enden.

Om miljøet på Chateau Neuf
For to år siden var Kvammen selv aktiv i Studentersamfundet, hvor han var programleder for et musikkprogram på Radio Nova.

– Jeg er veldig glad i miljøet på Chateau Neuf, som flere burde være. Hvis man har lyst til å utvikle seg kreativt, er det mye forskjellig man kan holde på med, og det er mennesker man kan lære veldig mye av.

– Jeg møtte på folk gjennom Radio Nova, som pushet meg, og det var viktig for meg. Jeg hadde nok ikke sittet her hvis det ikke hadde vært for dem, forteller han.

De føles som umenneskelige karakterer, så når man sitter backstage, tenker man «Herregud, det der er jo Jan Eggum».

For musikken har tatt ham til mange nye steder. Under By:larm i år høstet han lovord fra blant andre NRK P3 og GAFFA Norge. Det har vært mye oppmerksomhet rundt ham.

– Jeg er så overrasket over at vi har fått så gode tilbakemeldinger. Bandet mitt har ettårsdag nå på 16. mai. På samme tid i fjor hadde jeg nok ikke tenkt at vi skulle få spille musikk på dette nivået, på noen som helst måte. Det er veldig mange folk som står og vurderer musikken, og da er jeg takknemlig for at de synes det er fint.

Forrige helg fikk han muligheten til å opptre i Bergen sammen med en av Norges aller fremste artister og låtskrivere.

– Jan Eggum kjenner man til fra barndommen, sammen med alle de andre heltene. Det er kult å få møte dem man har sett opp til og syns er kule. De føles som umenneskelige karakterer, så når man sitter backstage, tenker man «Herregud, det der er jo Jan Eggum».

– Det blir veldig rart når man får være sammen med sånne folk man synes er kjempeflinke. Når de i tillegg prater til deg som om du er likeverdig, da må man ha gjort noe riktig, sier han litt undrende.

Samarbeid med WWF
Susanna Mattsson er med i Arrangementsutvalget på Det Norske Studentersamfund, og har vært med på å arrangere denne kvelden sammen med Camilla Luque.

– Vi ble spurt av noen fra WWF, og da tenkte vi at det var en god ide. Det er fint at Studentersamfundet kan vise at vi er engasjerte i en sånn sak. Det er en liten, enkel ting som kan bety veldig mye, forteller Mattsson..

Lørdag 29. mars markeres Earth Hour på Chateau Neuf. Det blir intimkonsert med Daniel Kvammen, og lysene dimmes i BokCaféen.

– Klokken halv ni dimmer vi lysene så godt vi kan uten at det går utover sikkerheten. Det er ikke lov med levende lys, men folk skal reagere på at: «Oi! Her skjer det noe spesielt.» Daniel Kvammen spiller intimkonsert. Vi synes han er en god artist og at hans musikk passer godt til arrangementet, sier Mattsson.

Susanna Mattsson. Foto: Anne Marie Hætta

Susanna Mattsson. Foto: Anne Marie Hætta

Om det blir flere mørke kvelder eller «grønne» arrangement, er opp til folket.

– Vi har hatt byttemarked før på huset, og det er flere grønne studentorganisasjoner her som sikkert hadde vært med på grønne arrangementer. Det hadde vært aktuelt å få til noe, men hva det kunne vært, vet jeg ikke. Vi er absolutt åpne for innspill i Arrangementsutvalget, meddeler Mattsson.