Skrevet av Simon Ingebrigtsen og Trygve Berhardt Moen Haaland

24.–28. februar er det feminismen som sitter i høysetet her på huset. Foreningene går sammen om å sette et feministisk perspektiv på de faste arrangementene, og selv Tirsdagsquizen får en liten vri.

– Det var et ønske blant foreningene om å finne et tema vi kunne samle oss om, sier leder av Kulturutvalget, Håkon Søiland. Det er Kulturutvalget, sammen med Teater Neuf, Cinema Neuf og Feministisk Forum, som står for program denne uken.

Ifølge leder i Feministisk Forum, Thea Sundstedt Baugstø, har feminisme gode kår i dag.
– Studentene har sluttet veldig godt opp om våre arrangementer. For eksempel er spørsmålet om vi trenger feminisme i dagens Norge noe som angår alle.

Fra venstre: Andreas Slørdahl, teatersjef i Teater Neuf, Helene Aalborg, leder i Cinema Neuf, Håkon Søiland, leder i Kulturutvalget og Thea Sundstedt Baugstø, leder i Feministisk Forum. Foto: Simon Ingebrigtsen

Fra venstre: Andreas Slørdahl, Helene Aalborg, Håkon Søiland, Thea Sundstedt Baugstø. Foto: Simon Ingebrigtsen

På mandag starter det med Bjørn Løvland fra Reform ressurssenter for menn som forteller om sine erfaringer med menn og aggresjon. Onsdagsdebatten skal handle om hvorvidt Bechdel-testen, som har blitt innført på et fåtall svenske kinoer, også bør innføres i Norge.

For å bestå testen må en film tilfredsstille følgende kriterier:

  • To kvinner må være med
  • De må snakke sammen
  • Om noe annet enn menn

For eksempel når ikke Ringenes Herre-filmene opp ettersom ingen av de kvinnelige karakterene snakker sammen.

På torsdag skifter Feministisk Forum fokus over på kvinnelig fattigdom internasjonalt. Anita Sæbø, rådgiver i analyse og utredning ved FOKUS Forum for Women and Development, og Birgitte Ringstad, medlem i Latin-Amerikagruppenes styre, fører samtalen.

– Målet med uka er å belyse dette så bredt som mulig gjennom de forskjellige aktivitetene på Studentersamfundet, sier Søiland. Vi har demonstrativt lagt den til en annen uke enn 8.mars. Feminisme fortjener oppmerksomhet også utenom merkedagen.

Program for uka

Mandag 24. februar – Upopulær Aften: Sinte Menn
Handlinger som utføres på grunnlag av sinne er sjelden konstruktive, men sinne er samtidig en del av menneskets naturlige følelsesregister, og synes ikke å forsvinne med det første.
Biblioteket kl. 19.00, CC: Gratis

Tirsdag 25. februar – Tidsbilde: Kroppen min (2002) og Frøken Sverige (2004)
«Kroppen min» er beretninger om en kvinnekropp. Hva medsøstre har sagt og ment om den, og hvordan det har formet regissørens selvbilde og forhold til kroppen. Et nakent selvportrett av regissør Margreth Olin.

«Frøken Sverige» handler om nittenåringen Moa. Til tross for at hun gjør alt for å passe inn i en verden av politisk korrekthet og regler, tiltrekkes hun ubehjelpelig av feil gutter, feil musikk, og gjør ting som hun kanskje ikke burde gjøre. Regi: Tova Magnusson-Norling
Lillesalen kl. 19.00, CC: 60,-/ Gratis

Tirsdagsquiz: Feminisme
Hver tirsdag stilles 50 spørsmål av varierende vanskelighetsgrad, og de beste lagene kan vinne bonger til baren og andre premier. Denne tirsdagen vil flere av spørsmålene kretse rundt temaet feminisme.
Biblioteket kl. 19.00, CC: Gratis

Onsdag 26. februar – Onsdagsdebatten: Pølsefest på kinolerretet
I 1985 oppfant serietegner Alison Bechdel en test for å måle kjønnsbalanse i film. Bør norske kinoer, i likhet med noen svenske, A-merke filmer som består Bechdel-testen?

Panel:

  • Karoline Frogner, filmregissør og forfatter
  • Hans Petter Moland, filmregissør,
  • Helene Aalborg, leder i Cinema Neuf og redaktør i Filmamasoner,
  • Christin Berg, programdirektør Oslo Kino

Teaterscenen kl. 19.00, CC: Gratis

Torsdag 27. februar – Feministisk Forum: Fattigdommens kvinnelige ansikt
Ifølge FN eier kvinner bare 1 % av verdens eiendom. Hva er fattigdommens feminisering, og hvordan skal vi i privilegiets høyborg forholde oss til den?
Biblioteket kl. 19.00, CC: Gratis

Fredag 28. februar – Akademisk Vorspiel: Samfunn styrt av kvinner
De fleste samfunn gjennom historien har vært ledet av menn. Hva med samfunn som har vært ledet av kvinner?
Biblioteket kl. 19.00, CC: Gratis