Godt besøkt utstillingsåpning og boklansering

Gjennom de siste to hundre år har en rekke sjeldne kunstverk kommet i Studentersamfundets eie, og i anledning årets jubileum, vises nå flere av verkene frem for første gang på flere tiår, i noen tilfeller et halvt århundre.

I løpet av helgen har over 100 besøkende vært innom utstillingen.

Lørdag 16. november var det duket for åpning av jubileumsutstillingen i Galleri Neuf. I løpet av helgen har over 100 besøkende vært innom utstillingen, og på åpningsdagen var både eldre akademikere og brødre fra tidligere dager blant de som hadde møtt frem for å få med seg avdukingen av de gamle kunstverkene.

Glassene var, som de bør når det inviteres til jubileumsvernissage, fylt til randen med bobler. Og det var ikke til å komme unna at følelsen av å være av den kulturelle typen kom snikende innpå, der man sto og nippet til Cava og så på kunst fra 1800-tallet en lørdags ettermiddag.

Historiker Tor Ivar Hansen taler under åpningen av jubileumsutstillingen 16. november

Historiker Tor Ivar Hansen taler under åpningen av jubileumsutstillingen 16. november

Andreas Snildal fra Biblioteksutvalget, som i samarbeid med Galleri Neuf har stått for utstillingen, ga de fremmøtte en historisk gjennomgang av kunstverkene. Flere av disse skal ha kommet til samlingen som gaver fra kunstnerne selv, mens andre er kjøpt inn for midler samlet inn blant medlemmer av Det Norske Studentersamfund. Historiker Tor Ivar Hansen var også blant de som fikk tale til de besøkende, han snakket om kunstsamlingens tilblivelse og ga et innblikk i jubileumsboken som ble lansert denne ettermiddagen. Dette innebar blant annet historien om da bysten av den norske dikteren Andreas Munch ble restaurert. På bysten skal det ha blitt funnet noe brunt og uidentifiserbart, som man, på tross av testing ved flere laboratorierer, ikke klarte å finne ut av hva var. Hansen, og antagelig flere av de aktive på huset med han, satt likevel med svaret, for dette uidentifiserbare materialet kan jo naturligvis ikke ha vært noe annet enn gammelt øl.

Presentasjoner, små foredrag og vittige anekdoter var med på å gjøre denne ettermiddagen både spennende og lærerik. Kunsthistoriker Charlotte Christensen fra København fortalte blant annet om den danske billedhuggeren H. W. Bissen (1798-1868), og en tidligere formand, fra høsten 1969, fikk også mulighet til å dele en anekdote fra de tidligere dager. Han fortalte på levende vis om da Tidemand og Gude hadde slått seg løs på Studentersamfundet og i et kreativt øyeblikk malt det som skulle bli første utgave av det kjente maleriet Brudeferden i Hardanger. De to forsto naturlig nok ikke hva de var i ferd med å skape, og Tidemand skal dermed ha skåret ut damens ansikt, for så å stikke sitt eget hode gjennom hullet. Til humring fra de fremmøtte konstaterte da den tidligere formand med at dette må vel ha vært Studentersamfundets første dragshow.

Alt i alt, ble det en åpning som var intet annet enn en jubileumsutstilling verdig, med spennende ting både for øyne og ører. Foredrag og anekdoter var dessverre, for de som ikke var tilstede, one night only, men utstillingen fortsetter denne uken til og med lørdag 23. november.

Boken "Åndsdannelse og adspredelse" kan kjøpes under utstillingen eller bestilles fra biblioteket@studentersamfundet.no

Boken “Åndsdannelse og adspredelse” kan kjøpes under utstillingen eller bestilles fra biblioteket@studentersamfundet.no

Mange benyttet også anledningen til å kjøpe boken om Studentersamfundets kunst- og boksamlinger, som er den første av to jubileumspublikasjoner. Åndsdannelse og adspredelse. Kunst og litteratur i Studentersamfundets tjeneste gjennom 200 år kan kjøpes i utstillingslokalet for kr. 100,- eller bestilles for kr. 150,- (+porto) fra biblioteket@studentersamfundet.no

For åpningstider på utstillingen,
følg denne linken.