Er du ny student i Oslo? Eller er du kanskje en gammel traver som aldri helt har fått kastet deg med på byens studentaktiviteter? Har du stått og sett opp mot det store huset bak Majorstuen T-banestasjon, og lurt på hva i all verden det er som foregår der inne? Kanskje er du egentlig også litt nysgjerrig, og har lyst til å bli en del av det? Lurer du på hvorfor du skal velge å bruke tiden din på Studentersamfundet?

Vi tok en prat med to fra Hovedstyret for å høre hva de har å si.

“Studentersamfundet er til for at studietiden skal være den beste tiden i ditt liv.” – Formand i Det Norske Studentersamfund, Silje C.A

Formand, Silje C.A
I år feirer Norge 200 år med studenter. I 1813 begynte de 17 første studentene på det nye Universitetet i Oslo. Vet du hva det første de gjorde var? Å starte en studentforening, så klart.

2. oktober stiftet de Det Norske Studentersamfund, en samlingsarena for studentene og deres eldre akademikervenner, der de kunne knytte vennskap gjennom “vitenskapelige sysler og underholdende beskjeftigelser”. Helt frem til i dag har DNS vært en felles arena for Norges og etter hvert Oslos studenter der de har kommet sammen for gode debatter og livlige fester.

Kanskje har du hørt om den tiden de kjente store som Wergeland og Bjørnson preget Studentersamfundet med sine tanker, dikt og ideer? Kanskje har du hørt om studentersamfundet på 50- og 60-tallet, da debattene var høylytte og satte dagsorden i samfunnet for øvrig. Kanskje lurer du på hva Studentersamfundet er i dag?

I 2013, 200 år etter opprettelsen, holder vi til i vårt slott Chateau Neuf på Majorstuen, rett nedenfor Universitetet. I våre lokaler holder 30 ulike studentforeninger til, som har sitt virke og hjem her. Studentersamfundet i 2013 er et mangfold av ulike interesser og arrangementer som finner sted hos oss hver eneste dag. Film, debatt, radio, ølbrygging, teater, quiz, konsert og mye, mye, masse, masse mer. Studentersamfundet er til for at studietiden skal være den beste tiden i ditt liv.

“Vi er alle studenter, og vet at når kalenderen så alt for sakte sniker seg frem mot den 15. igjen, er det fint å vite at en likevel har råd til middag og noe attåt i Glassbaren på Chateau Neuf.” – Rekrutteringsansvarlig ved Det Norske Studentersamfund, Malene Bøyum

Rekrutteringsansvarlig, Malene Bøyum
Hvorfor burde du bli medlem av DNS? Det finnes så mange grunner. Først de opplagte, de som står øverst på plakatene, nemlig rabattene. Rabatter på alt det studentersamfundet kan by på. På mat, på drikke, på teater, på film, på konsert, på fest, på alt som er godt og alt som er gøy! For veldig mange er nok dette hovedgrunnen til å kjøpe medlemskap i DNS – og det er ingen dårlig grunn! Vi er alle studenter, og vet at når kalenderen så alt for sakte sniker seg frem mot den 15. igjen, er det fint å vite at en likevel har råd til middag og noe attåt i Glassbaren på Chateau Neuf.

Medlemskapet er likevel så mye mer enn billig øl. Det lille plastkortet er en inngangsportal til en verden av det du egentlig vil at studentlivet skal handle om. For når du først begynner å henge noen ganger på Neuf vil du snart oppdage den gullgruven huset er. DNS gir deg akkurat de avbrekkene du trenger fra lesesalen og oppgaveskriving. Hjemme hos oss på Chateau Neuf kan vi by på flere arrangementer hver eneste kveld, fra mandag til lørdag. Debatter, film, teater, mørkeromstirsdag, foredrag, forfatteraftener, konserter i alle sjangere og mye, mye mer. Som en jubileumsgave gir vi i høst alle medlemmer av Studentersamfundet ikke bare rabattert, men gratis inngang på alle vanlige arrangementer i BokCafèen, Biblioteket, Lillesalen, på Teaterscenen og på Klubbscenen.

Og så, når du har sett film og gått på debatt og hørt en konsert eller tre, tenker du kanskje “hadde det ikke vært utrolig kult om de kunne vise favorittfilmen min her?”, eller “hadde det ikke vært interessant om noen kunne arrangere en debatt om det der jeg las om i avisen i dag tidlig?”. Og selvfølgelig kan noen gjøre det. DU kan være med på å få det til å skje! For medlemskapet ditt i DNS lar deg også gjøre en fantastisk ting til. Det gir deg tilgang til å bli med i så mange du vil av de nær 30 ulike foreningene og utvalgene som DNS består av. Det lar deg gjøre drømmearrangementene dine til en realitet. Det lar deg drive med det du liker aller best. Det gir deg erfaringer som kan være gull verdt senere i livet. Og ikke minst: det lar deg møte hundrevis av andre fantastiske, engasjerte mennesker og knytte vennskap for livet, på tvers av studier og utdanningsinstitusjoner.

En verden av muligheter, venner og gode historier venter på deg på Chateau Neuf – bli medlem i dag!