I bøkene til Isabel Allende skjer mirakler midt på høylys dag, mennesker er sanndrømte og dyrene snakker. Og alt skjer som om det var den naturligste ting av verden. Dette er ikke bare markedsstyrte triks eller billige løsninger på litterære problemer. I likhet med forfattere som Gabriel Garcia Marquez skriver Isabel Allende innenfor den såkalte magiske realisme. Det er ikke tilfeldig at den litterære retningen er blitt så populær nettopp i Latin-Amerika. Som Allende selv sier i et intervju er Latin-Amerika en smeltedigel av folk og religioner fra kloden rundt. Her preger lidenskaper, følelser og overtro hverdagen og skaper en rik og fantastisk virkelighet. Allendes bøker er frodige og sjenerøse bilder av den latinamerikanske kulturen. Alt skildret med en boblende fortellerglede.

Allendes bøker griper også rett inn i Latin-Amerikas politiske landskap. Hennes onkel var den chilenske presidenten Salvador Allende, som ble styrtet av militærjuntaen i 1973. Denne hendelsen har satt preg på hennes forfatterskap i det de rike og mektige blir stilt opp mot de fattige og undertrykte. Allende har en sterk sosial bevissthet.

Isabel Allende er en av de mestselgende utenlandske forfatterne i Norge de siste årene. Den peruvianskfødte forfatteren slo gjennom i 1982 med Åndenes hus – en slektskrønike som ble oversatt til norsk to år etter. Senere har Allende på norsk utgitt 7 romaner, en novellesamling og 1 bok med fortellinger, oppskrifter og andre afrodisiaka.